Fredrik Lindberg

"En björn"
24 november 2023 - 21 januari 2024

En Björn.

Bergagalleriet ställer ut konst av Fredrik Lindberg

Är man konstnär för att man vill, eller för att man måste?
Man kan tänka sig att det är något man föds till – därför kan det vara svårt att kalla det ett yrke.När stenålderns grottmänniskor stod och målade sina bufflar på grottväggarna var det inget yrke. Själva begreppet ”yrke”, att gå till ett jobb, är en senare konstruktion i mänsklighetens historia.

Fredrik har målat sen han var liten. För honom är det ett behov snarare än ett yrke. Han har under en längre tid i sin konst utforskat minnets och drömmens funktioner. Mestadels i målerimediet, men också i teckning och mer sällan i skulptur. Under hela livet, avskilt och parallellt, har han sysslat med rockmusik. Främst är han en narrativ målare – en målare som skildrar torparlivet i skogsbyar. Hur det såg ut förr och hur det ser ut i dag. Ofta glesbebyggt, ofta övergivet.

Fredrik Lindberg är en bildkonstnär och musiker född 1975 i Luleå och uppvuxen i en liten by i Västerbottens inland. Han har gjort ett stort antal separatutställningar och hans konst finns repessenterad på många konstmuseer, samlingar och offentliga inrättningar. Hans visuella berättelser har kallats en ”Arkeologi av minnen” och många gånger har hans karga och Västerbottniska bildvärld jämförts med författare som Sara Lidman och Torgny Lindgren.

I utställningen ”En Björn” får vi se Fredriks oljor, akryler och tusch från de senaste åren.